nedjelja, 10. lipnja 2018.

Veliko nevrjeme poplavilo Gradsku knjižnicu ičitaonicu u Visu

Gradska knjižnica i čitaonica Vis otvorena je 1999. godine, uz potporu Ministarstva kulture i Ministarstva obrane, a na poticaj ogranka Matice Hrvatske u gradu Visu.
Gradska knjižnica i čitaonica Vis osnovana je 1999. g. odlukom Grada Visa. Baštini tradiciju čitaonice Viški skup osnovane, zaslugom narodnjaka, daleke 1870. g. Kontinuitet djelatnosti održava se sve do Drugog svjetskog rata.
Nakon rata, 1953. g. osnovana je Narodna biblioteka i čitaonica, čiji se rad gasi početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Bogat knjižni fond koji je skupljan godinama, preseljen je dijelom u školsku knjižnicu, dijelom na druga mjesta.
Dvadesetak godina kasnije, točnije 1996. g. pokreće sa akcija ponovnog osnivanja javne gradske knjižnice u Visu koja je uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske uspješno realizirana te je Knjižnica svečano otvorena 1999. g.
Danas Knjižnica broji 18.000 knjiga i 2.000 DVD-a, a broj članova iz godine u godinu raste.
Knjižnica ima veći broj članova tijekom ljeta kad je koriste brojni domaći i strani gosti koji ljetuju u Visu. Knjižnica omogućuje korisnicima pristup internetu, a organizira i kulturno-umjetničke programe, promocije, likovne i druge izložbe i stručna predavanja.

Nema komentara:

Objavi komentar