utorak, 5. rujna 2017.

Program proslave Male Gospe - ŽUPA ROĐENJA BDM - PODŠPILJE


Goran Mladineo primatelj Virtualna zajednica PRI DOM
gdje će se održati promocija, na koju ste svi pozvani! Dakle, večer PRIJE blagdana Male Gospe.
Autori knjige su don Ivica Huljev i ja (ali i svi ostali koji su pomogli informacijama i fotografijama, pri čemu bi posebno istakao Gđu Dinku Alaupović-Gjeldum, koja je ustupila za objavljivanje svoja istraživanja pojorskih pučkih običaja te splitski Etnografski muzej koji je za ovu knjigu dao nikad javno viđene fotografije iz Poja iz svoje kolekcije). Također, za, usudit ću se reći, vizualno impresivan izgled knjige zaslužni su Stjepan Tafra (dizajner i autor novijih fotografija) te Maja Bošković (prijelom teksta). Poje zaslužuje najbolje, a Stipe i Maja su osigurali da tako i bude! (Iako ni don Ivica ni ja nismo za bacit, zašto da uvik budem skroman?)
Neposredni povod za izdavanje monografije je stogodišnjica naše župe, ali neka vas naslov ne navede na krivi trag: naravno da knjiga nije samo o crkvi i župi. U njoj su detaljno i kvalitetno (dodao bih i zanimljivo, pa i za one koji nisu puno "od crikve") obrađeni svi aspekti crkvene povijesti i života u Podšpilju, ali pokrivene su i mnoge druge teme, od stanovništva, opisa pojedinih sela i njihovih prezimena, povijesti, škole, zadruge, iseljavanja iz Podšpilja i razloga za njega pa sve do primjera pučke arhitektura, običaja pri rođenju, sklapanju braka i umiranja te pučkih vjerovanja. Također, monografija je bogato ilustrirana, većinom fotografijama koje do sada nisu javno objavljene (nisam brojao, ali mislim da ih je i stotinjak ukupno).
Što se od vas očekuje? 1. Da dođete na promociju, ne radi nas autora, nego radi Podšpilja te 2. Da se žalite "a zoc moji nisu unutra", "ovo je krivo napisono" ili "o vemu ste tukali veće/manje". Takve pritužbe su poželjne, jer ovu knjigu ne smatramo nekom alfom i omegom kojom je sve rečeno i nema se dalje što reći (ili pisati), nego je smatramo tek otvaranjem dugo zaključanih vrata u jedan skoro izumrli i zaboravljeni svit starog Poja i Pojora. Odnosno, početkom jednog dugog rada , a i borbe na očuvanju svih tih uspomena.
Da li će vam se monografija svidjeti ili neće, to ne znam (a, uostalom, i ukusi i zanimacije su različiti kod svakog), ali zato znam da je ovo dosad najbolja knjiga o Podšpilju.Čisto zato jer je PRVA 

Nema komentara:

Objavi komentar